Coraz częściej do sałat
towarzyszących daniom głównym dodajemy owoce. Sałaty stają się
dzięki temu delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Dzisiaj
propozycja z arbuzem.
Składniki:
- 1 awokado,- ½ kg arbuza,
- spora garść młodych listków szpinaku.
Sos:
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
1) Schłodzony arbuz kroimy w kostkę. Nieco drobniej i cieniej schłodzone awokado. Ze szpinaku wybieramy mniejsze listki, najlepiej te ze środka krzaczka. Jeśli są spore, rwiemy je na drobniejsze części.2) Przyrządzamy sos: do 2 części oliwy dajemy 1 część soku z cytryny, doprawiamy solą i cukrem wg własnego upodobania. Jeśli z krojenia arbuza pozostał sok, który da się zebrać, dodajemy go do sosu.
3) Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zalewamy przygotowanym sosem. Dobrze mieszamy i podajemy.
Jak podawać?
Od razu po przygotowaniu.Uwagi:
Składniki można podzielić wcześniej
i trzymać w lodówce do czasu wymieszania z sosem i podania na stół.
Pamiętać jedynie trzeba o skropieniu pociętego awokado sokiem z
cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz