24 czerwca 2014

Sałatka z arbuza, szpinaku i awokado

Coraz częściej do sałat towarzyszących daniom głównym dodajemy owoce. Sałaty stają się dzięki temu delikatniejsze i bardziej aromatyczne. Dzisiaj propozycja z arbuzem.



Składniki:

- 1 awokado,
- ½ kg arbuza,
- spora garść młodych listków szpinaku.

Sos:
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier puder.

Jak przyrządzić?

1) Schłodzony arbuz kroimy w kostkę. Nieco drobniej i cieniej schłodzone awokado. Ze szpinaku wybieramy mniejsze listki, najlepiej te ze środka krzaczka. Jeśli są spore, rwiemy je na drobniejsze części.

2) Przyrządzamy sos: do 2 części oliwy dajemy 1 część soku z cytryny, doprawiamy solą i cukrem wg własnego upodobania. Jeśli z krojenia arbuza pozostał sok, który da się zebrać, dodajemy go do sosu.

3) Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zalewamy przygotowanym sosem. Dobrze mieszamy i podajemy.

Jak podawać?

Od razu po przygotowaniu.

Uwagi:

Składniki można podzielić wcześniej i trzymać w lodówce do czasu wymieszania z sosem i podania na stół. Pamiętać jedynie trzeba o skropieniu pociętego awokado sokiem z cytryny. 

Autor: Ewa Kubicka 18.09.2007r


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz