02 czerwca 2014

Szaszłyk truskawkowy

Drobna przegryzka, przed obiadem, lub lekki podwieczorek. Wersja słodka – dla dzieci. Myślę, że same chętnie zabiorą się za zrobienie takiego podwieczorku. 

Składniki:

- 150 g sporych truskawek, zdecydowanie ładnych okazów,
- 150 g sera (wytrawny, dość twardy, lub biały obsuszony),
- kilka dłuższych patyczków,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- kilka listków mięty.

Jak przyrządzić?

1) Umyte truskawki osuszamy. Większe sztuki kroimy na pół. Ser kroimy w sporą kostkę, by bez problemu nabijał się na patyczki.

2) Nadziewamy na patyk na przemian; ser i truskawkę, od czasu do czasu przekładając drobnym listkiem mięty. Przygotowane szaszłyki lekko solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie octem balsamicznym.

Jak podawać?

Ułożone na tacy.

Uwagi:

Najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, ale można na krótko włożyć do lodówki.
Podobnie można przygotować wersję słodką. stosując twardy ser biały - całość bezpośrednio przed podaniem osypując cukrem pudrem.


Ewa Kubicka 21.07.2006 r. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz