Drobna przegryzka, przed obiadem, lub
lekki podwieczorek. Wersja słodka – dla dzieci. Myślę, że same
chętnie zabiorą się za zrobienie takiego podwieczorku.
Składniki:
- 150 g sporych truskawek, zdecydowanie ładnych okazów,- 150 g sera (wytrawny, dość twardy, lub biały obsuszony),
- kilka dłuższych patyczków,
- sól, pieprz,
- ocet balsamiczny,
- kilka listków mięty.
Jak przyrządzić?
1) Umyte truskawki osuszamy. Większe sztuki kroimy na pół. Ser kroimy w sporą kostkę, by bez problemu nabijał się na patyczki.2) Nadziewamy na patyk na przemian; ser i truskawkę, od czasu do czasu przekładając drobnym listkiem mięty. Przygotowane szaszłyki lekko solimy i pieprzymy. Skrapiamy delikatnie octem balsamicznym.
Jak podawać?
Ułożone na tacy.Uwagi:
Najlepiej podawać zaraz po
przygotowaniu, ale można na krótko włożyć do
lodówki.
Podobnie można przygotować wersję słodką. stosując twardy ser biały - całość bezpośrednio przed podaniem osypując cukrem pudrem.
Podobnie można przygotować wersję słodką. stosując twardy ser biały - całość bezpośrednio przed podaniem osypując cukrem pudrem.
Ewa Kubicka 21.07.2006 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz